Terugleververgoedingen

Terugleververgoedingingen

Dit is een bijzonder actueel onderwerp geworden als je zonnepanelen hebt en met name nadat de Eerste Kamer niet heeft ingestemd met het afbouwen van de salderingsregeling.

Op dit moment zien we dat een steeds groter aantal energieleveranciers allerlei regelingen in het leven roept tav terugleververgoedingen, hetgeen niet ten goede komt aan de transparantie in de energiemarkt.

Laten we eens kijken wat dit nu precies inhoudt:

1. Terugleveren en Salderen:

 – Terugleveren: Indien je zonnepanelen meer energie opwekken dan je op dit  moment  verbruikt, lever je overschot aan het netwerk.

 – Salderen: De energieleverancier is wettelijk verplicht om de teruggeleverde zonnestroom op jaarbasis te verrekenen met het verbruik dat je uit het netwerk haalt. Over het gesaldeerde verbruik betaal je dan de verbruikskosten, energiebelasting en 21% btw (€ 0,13164 per kWh).

2. Vastrecht en Elektriciteitsmeter:

– Het vastrecht voor het energietransport dien je altijd te betalen ook al is je nettoverbruik nul.

– Vermindering energiebelasting krijg je altijd. In 2024 bedraagt dit € 631,39.

– Je elektriciteitsmeter dient geschikt te zijn om terug te leveren opdat de teruglevering vergoed wordt. Met de nieuwe energiewet wordt de aparte registratie (levering en teruglevering) verplicht.

3. Terugleververgoeding:

– Tot een bepaald aantal kWh’s dat je teruglevert, ontvang je de standaard terugleververgoeding.

– Als je méér teruglevert aan het netwerk, dan ontvang je een verlaagde vergoeding.

Een thuisaccu is een oplaadbatterij voor thuis. De thuisaccu wordt meestal opgeladen met zonnepanelen en kan van het netwerk ook stroom ontvangen op momenten dat de elektriciteitstarieven laag zijn.

De thuisaccu wordt gebruikt om energie in huis op te slaan en kan eventueel ook stroom terugleveren aan het netwerk als de opbrengst hoog is.

Thuisaccu’s kunnen helpen om de zelfconsumptie te verhogen als je zonnepanelen geplaatst hebt.  Een thuisaccu verhoogt het eigen verbruik van je zonnepanelen van zo’n 30% naar 60%. De ingevoerde terugleververgoedingen kunnen in de komende jaren een katalysator zijn om een thuisaccu aan te schaffen. 

Koepelorganisatie Netbeheer Nederland is voorstander van het zo snel mogelijk stoppen met de salderingsregeling voor zonnepanelen en daarentegen is deze organisatie wel een voorstander van het invoeren van een subsidie op thuisaccu’s.

Hier zijn enkele belangrijke punten over thuisaccu’s:

  1. Capaciteit: Het is essentieel om de capaciteit van je thuisaccu goed af te stemmen op je stroomverbruik en de productie van je zonnepanelen. Maak daarvoor gebruik van de voorbeeldcalculaties die gepresenteerd zijn in de website www.homeaccus.nl/calculaties/. Zo voorkom je dat je onnodig veel betaalt of een te hoog gedimensioneerde accu aanschaft.
  2. Typen en Merken: Er zijn verschillende modellen en merken thuisaccu’s beschikbaar. Let op factoren zoals de levensduur, prijs en het type accu’s. Populaire capaciteiten zijn onder andere:
  1. Thuisbatterij 5 kWh: Geschikt voor kleinere huishoudens.
  2. Thuisbatterij 10 kWh: Ideaal voor grotere gezinnen met extra stroomverbruik.
  3. Thuisbatterij 15 kWh: Voornamelijk relevant voor kleine bedrijven met voldoende zonnepanelen.
  4. Omvormer: Zorg ervoor dat je thuisaccu compatibel is met je omvormer, zodat je efficiënt gebruik kunt maken van de opgeslagen energie.
Translate »