Thuisaccu calculaties

Er zijn verschillende factoren waarmee rekening gehouden moet worden bij het berekenen van de capaciteit van een thuisaccu.

Hier zijn enkele stappen die je kunt volgen:

  1. Bereken je energieverbruik: Bekijk je energierekeningen om een indruk te krijgen van je gemiddelde dagelijkse energieverbruik, uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Dit zal je helpen om te bepalen hoeveel energie je batterij moet kunnen opslaan.

  2. Analyseer je energiepatroon: Bekijk je energieverbruikspatronen gedurende de dag om te bepalen wanneer je de meeste stroom verbruikt en wanneer je de meeste stroom produceert (bijvoorbeeld via zonnepanelen). Dit zal je helpen om te bepalen hoeveel energie je overdag wilt opslaan en in de nacht wilt gebruiken.

  3. Bepaal de gewenste onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet. Overweeg in welke mate je onafhankelijk wilt zijn van het elektriciteitsnet. Wil je volledig zelfvoorzienend zijn, zelfs tijden periodes met weinig zon of wind, of wil je slechts een bepaald percentage van je energiebehoefte afdekken met een thuisaccu?

  4. Overweeg de capaciteit van de thuisaccu: De capaciteit van een batterij wordt meestal uitgedrukt in kilowattuur (kWh). Op basis van je energiebehoefte en gewenste onafhankelijkheid van het elektriciteitsnet, kun je schatten hoeveel batterijcapaciteit je nodig hebt. Om een goede indicatie te geven kan je elke 1.000 Wp aan zonnepanelen-vermogen multipliceren met 1 á 1,5 aan batterij-capaciteit

      A:
    Heb je bijvoorbeeld een klein gezin en een vermogen op het dak van de woning gelegd van (9 panelen van 435 Wp =) 3.900 Wp dan zou je een thuisaccu van 4 of 5 kWh kunnen aanschaffen.

      B: Als je een groter gezin hebt of je verbruikt heel wat meer stroom (vanwege installatie laadpaal, warmtepomp, etc..) dan heb je wellicht een thuisaccu-vermogen van rond de 8 à 12 kWh nodig op voorwaarde dat dit afgestemd is op de opbrengst van de zonnepanelen.

      C: Om de exacte capaciteit te bepalen, kun je een energieaudit laten uitvoeren door een professionele installateur om je huidig en toekomstig energieverbruik te evalueren en die kan je helpen bij het kiezen van de juiste capaciteit. Om je direct op weg te helpen hebben we hieronder allerlei calculaties van verschillende maatregelen uiteengezet.

      D: In de literatuur wordt om de capaciteit te bepalen ook wel eens als maatstaf genomen dat de capaciteit voldoende moet zijn om zoveel energie op te slaan opdat je huishouden gedurende één of twee dagen van stroom kan worden voorzien.

  5. Hou rekening met de laad- en ontlaadsnelheid: Sommige thuisaccu’s kunnen sneller worden opgeladen of ontladen dan andere. Overweeg hoe snel jouw thuisaccu moet kunnen opladen en ontladen op basis van je energiepatroon.

  6. Overweeg andere factoren: Er zijn andere factoren waarmee je rekening moet houden, zoals de levensduur van de batterij, de prijs, het merk, de garantie en de beschikbaarheid van accessoires.


Het is belangrijk om te bepalen welke van deze factoren het belangrijkst voor je zijn. Als je bijvoorbeeld veel onderweg bent en je thuisaccu langdurig moet kunnen gebruiken zonder op te laden, is een lange batterijduur essentieel. Als je een beperkt budget hebt, kun je kijken naar thuisaccu’s die betaalbaar zijn en toch aan je behoeften voldoen. Merkentrouw kan ook een rol spelen, afhankelijk van je ervaring met bepaalde merken en het vertrouwen dat je in hun producten hebt. Een goede garantie kan ook van belang zijn om ervoor te zorgen dat je gedekt bent in het geval dat er eventuele defecten zich manifesteren of dat er problemen met het apparaat zich voordoen. Daarnaast moet je nagaan of er voldoende accessoires beschikbaar zijn, zoals beschermhoezen of extra laadkabels.

Verschillende algoritmes kunnen worden gebruikt om de opslag van thuisaccu’s te optimaliseren. Hier zijn enkele veelgebruikte algoritmes:

  1. Doelbereik-algoritme: Bepaalt het juiste oplaadniveau voor de thuisbatterijen op basis van het gewenste bereik van de batterijlading. Het zorgt ervoor dat de batterijen niet te ver worden ontladen en niet overladen raken.
  2. Piekscheringsalgoritme: Dit algoritme detecteer piekstromen in het elektriciteitsverbruik en gebruikt de thuisaccu’s om deze pieken op te vangen. Door de pieken af te vlakken en het elektriciteitsverbruik te optimaliseren, kan de energierekening worden verlaagd.
  3. Zelflerend algoritme: Dit algoritme analyseert het elektriciteitsverbruik en – productiepatroon van je huishouden en past de laad- en ontlaadstrategieën van de thuisaccu’s aan op basis van de gegevens uit het verleden. Het leert continu bij en optimaliseert het gebruik van thuisaccu’s om aan de behoeften van je huishouden te voldoen.
  4. Weer-gebaseerd algoritme: Dit algoritme houdt rekening met de weersvoorspellingen en past de laad- en ontlaadstrategieën van de thuisaccu’s aan op basis van het verwachte weer, zoals piekzonuren of piekwindtijden. Dit kan helpen om het gebruik van hernieuwbare energiebronnen te optimaliseren en de afhankelijkheid van het elektriciteitsnet te verminderen.

Het juiste algoritme hangt af van de specifieke behoeften en omstandigheden van je huishouden. Het is belangrijk om te bepalen welk algoritme het meest geschikt is voor de opslagoptimalisatie en om ervoor te zorgen dat de thuisaccu veilig en efficiënt wordt gebruikt.

 

Berekeningen

Thuisaccu calculaties voorbeelden

Hieronder volgen een aantal voorbeeldcalculaties

mbt aantal zonnepanelen

Berekening van benodigde aantal zonnepanelen: Dit hangt af van het totale energieverbruik van je huishouden en de capaciteit van elk paneel. Je kunt de gemiddelde jaarlijkse energiebehoefte van je huishouden delen door het vermogen van een zonnepaneel om het benodigde aantal panelen te bepalen. Dit dient vervolgens gecorrigeerd te worden door de factor opbrengst / vermogen (kWh/Wp). In de meest gunstige situatie is dat rond de 0,95, een normale situatie 0,90 en in het meest ongunstige 0,75.

Voorbeeldcalculaties:
1. Je hebt een dak dat op het zuiden ligt met een hellingshoek van 35 graden en er is nauwelijks op geen schaduw, dan kun je als factor 0,95 gebruiken. Stel je hebt een klein gezin en je verbruikt 3.500 kWh per jaar, dan kun je plaatsen: (3.500 kWh / 435 Wp) / 0,95 kWh/Wp = 8 à 9 panelen


2. In een zuid-oost of zuid-west opstelling met een beetje schaduw dan krijg je het volgende resultaat: (3.500 kWh / 435 Wp)/0,90 kWh/Wp = 9 panelen


3. Bij een oost-west situatie en er is schaduw geconstateerd, dan ziet het plaatje er anders uit: (3.500 kWh / 435 Wp) / 0,75 kWh/Wp = 10 à 11 panelen.

mbt verbruik van aircoheaters

Hier tref je enkele voorbeelden aan van hoe je het verbruik van aircoheater (lucht/lucht warmtepompen) kunt berekenen: Energieverbruik per uur. Een aircoheater heeft meestal een vermogensclassificatie in kilowatt (kW). Om het verbruik te berekenen, vermenigvuldig je het vermogen van de aircoheaters met het aantal uren dat je van plan bent om deze te gebruiken.

Voorbeeldcalculaties:
1. Als de aircoheater een vermogen heeft van 1,5 kW en je bent van plan om deze 4 uur per dag te gebruiken, dan is het dagelijkse verbruik: 1,5 kW x 4 uur = 6 kWh.

2. Als de aircoheater een vermogen heeft van 3,5 kW en je bent van plan om deze 4 uur per dag te gebruiken gedurende de wintermaanden dan is het dagelijks gebruik: 4,0 kW x 3,5 uur = 14 kWh.

3. Als de aircoheater een vermogen heeft van 3,5 kW en je bent van plan om deze 2 uur per dag te gebruiken gedurende de zomermaanden dan is het dagelijks gebruik: 2,0 kW x 3,5 uur = 7 kWh.

4. Als men voorbeelden 2 en 3 samen neemt maar dan gedurende het gehele jaar: (120 dagen x 14 kWh) + (60 dagen x 7 kWh) = 1.680 kWh + 420 kWh = 2.100 kWh.

Opgelet:
Deze berekeningen gebaseerd zijn op geschatte waarden en het daadwerkelijke verbruik kan variëren afhankelijk van factoren zoals efficiëntie en gebruikspatroon van de aircoheater. Raadpleeg de specificaties van je aircoheater voor gedetailleerde informatie over het energieverbruik.

mbt verbruik van (hybride) warmtepomp

Bereken hoeveel je per jaar kunt besparen op je energierekening door over te schakelen naar een (hybride) warmtepomp. Dit hangt af van het verschil in energieverbruik tussen de warmtepomp en je huidige verwarmingssysteem. Houd er rekening mee dat hybride warmtepompen meestal systemen op gas of elektriciteit als back-up hebben, dus je besparingen kunnen variëren afhankelijk van de energiebron.

Voorbeeldcalculaties hybride warmtepomp gekoppeld aan een CV-ketel:
Stel dat je 1.200 m3 gas per jaar verbruikt waarvan 200 m3 toegewezen kan worden aan het gebruik van tapwater. Voor verwarming heb je dus 1.000 m3 verbruikt. In een matig-redelijk geïsoleerde woning (CV-ketel staat op 60 graden ingesteld) met radiatoren en een laagtemperatuurverwarming (ltv) in de huiskamer kun je rond de 50% aan gas besparen, maw 500 m3. 1 m3 gas komt ongeveer overeen met 10 kWh, en de warmtepomp heeft een SCOP (Seasonal Coefficient of Performance) van 4,0. Wat zal het aantal kWh’s zijn dat je nodig hebt?
Welnu: (500 x 10) / 4,0 = 1.250 kWh. In een redelijk-goed geïsoleerde woning kan men wel tot 70% aan gas besparen.
In dit geval wordt de berekening: (700 x 10) / 4,5 = 1.550 kWh.

Voorbeeldcalculatie all-electric warmtepomp:

Stel dat je voor verwarming + tapwater 1.500 m3 jaarlijks aan gas verbruikt. Je hebt overal, in de goed geïsoleerde woning, een lage temperatuur verwarming met thermostaat per ruimte en een WTW-installatie (Warmte Terug Win installatie). Deze warmtepomp met buffervat heeft bijvoorbeeld een SCOP van 3,5. Wat zal het aantal kWh’s zijn dat je nodig hebt?
Welnu: (1.500 x 10) / 3,5 = 4.285 kWh.

Opgelet:
Het is altijd verstandig om een professionele installateur te raadplegen om een nauwkeurige berekening te maken op basis van jouw specifieke situatie.
In het algemeen kun je de volgende stelregel gebruiken om de grootte van een warmtepomp te bereken: (Besparing in m3 / 1.650) x 8 = … kW.

mbt verbruik van warmtepompboiler

Een warmtepompboiler is een apparaat dat warmte uit de omgevingslucht haalt en deze gebruikt om water te verwarmen. Het werkt op basis van hetzelfde principe als een (hybride) warmtepomp.

Voorbeeldcalculatie:
Stel dat je een warmtepompboiler wilt installeren om je tapwater te verwarmen. Een normale boiler (met een SCOP van 1,0) heeft een gemiddeld verbruik van 1.500 kWh per jaar. Als je deze vervangt door een warmtepompboiler met een SCOP van 3,5 dan is het verbruik aanzienlijk lager: 1.500 kWh / 3,5 = 430 kWh per jaar.

Opgelet: Het is altijd verstandig om een professionele installateur te raadplegen om een nauwkeurige berekening te maken op basis van jouw specifieke situatie (aantal bewoners, de gewenste watertemperatuur en het isolatieniveau van de woning).

Hoe bereken je de capaciteit van een thuisaccu?

De onderstaande tabel geeft de geadviseerde opslagcapaciteit weer bij elk stroomverbruik. Bij een verbruik van bijvoorbeeld 4000 kWh per jaar, dan zou de capaciteit van je thuisaccu van 6 kWh kunnen zijn. Heb je plannen om bijvoorbeeld een airco te installeren, bereken dan bij benadering hoeveel het stroomgebruik gaat toenemen (zie calculatie voorbeelden) en vermenigvuldig dat met 1,5.

mbt verbruik van infrarood panelen

Infrarood panelen werken door het uitstralen van infraroodstralen, die warmte genereren wanneer ze in contact komen met objecten en mensen in hun bereik. Deze stralen zijn onzichtbaar voor het menselijk oog, maar worden waargenomen als warmte.

Voorbeeldcalculatie:
Om de benodigde infrarood panelen te bereken, moet je rekeninhouden met enkele factoren, zoals de grootte van de ruimte, het isolatieniveau van de ruimte en het gewenste temperatuurniveau.

1. Bereken eerst de oppervlakte van de ruimte in vierkante meters (lengte x breedte).

2.
Bepaal het isolatieniveau van de ruimte. Als de ruimte goed geïsoleerd is, kun je ongeveer 60 watt per m2 gebruiken. Als de isolatie matig tot slecht is, kun je 80 watt per m2 gebruiken.

3.
Bepaal het gewenste temperatuurniveau in de ruimte. Dit kan variëren van het beoogde gebruik van de ruimte, zoals een woonkamer, badkamer, kantoor, etc.
Over het algemeen wordt een temperatuur van 20˚C - 22˚C aanbevolen voor woonruimtes.

4. Vermenigvuldig de oppervlakte van de ruimte met het wattage per m2, afhankelijk van het isolatieniveau. Dit geeft je het totale wattage dat nodig is voor de infrarood panelen.

5. Deel het totale wattage door het wattage per paneel om het aantal panelen te bepalen. Bijvoorbeeld: Stel dat de oppervlakte van de ruimte 20 m2 is, de isolatie matig is en je een temperatuur van 20˚C wilt bereiken.
Volgens stap 2 zou je 80 Watt/m2 gebruiken. Dan is de totale wattage: 20m2 x 80 W/m2 = 1600 Watt. Als de panelen 300 watt per stuk hebben, dan heb je nodig 1.600 / 300 W = 5 panelen.

6. Als je de ruimte 4 uur per dag wilt verwarmen gedurende de wintermaanden, dan zal je jaarlijks verbruik zijn: 4 x 120 x 1,6 kWh = 770 kWh.

Opgelet: Het is altijd verstandig om een professionele installateur te raadplegen om een nauwkeurige berekening te maken op basis van jouw specifieke situatie.

mbt verbruik van van keukenboiler/Quooker

Als je het verbruik van een keukenboiler/Quooker wilt bepalen dan dien je het vermogen ervan te weten.
Stel dat de keukenboiler/Quooker een vermogen heeft van 2.000 Watt.
Je zult ook moeten nagaan hoe lang je van plan bent om de keukenboiler/Quooker per dag te gebruiken.
Laten we zeggen dat je van plan bent om deze 0,7 uur per dag te gebruiken.
Energieverbruik per dag is: 2,0 kW x 0,7 uur = 1,4 kWh.
Aantal dagen dat je er gebruik van maakt, bijvoorbeeld 330 dagen per jaar. Het jaarlijks verbruik komt dan uit op: 330 x 1,4 = 460 kWh.

Opgelet: Houd er rekening mee dat dit slechts een voorbeeldcalculatie is en afhankelijk van dagelijks gebruik en het aantal dagen dat je in de woning aanwezig bent het jaarlijks verbruik meer of minder kan zijn.

mbt verbruik van all-electric auto's

Een snelle grote all-electric auto verbruikt ongeveer 1 kWh op de 4 km. Met een gemiddeld aantal km’s per jaar komt dit uit op: 25.000 km / 4 km = 6.250 kWh.
Een Tesla Model S valt bijvoorbeeld in deze categorie.

Een hogere middenklasser all-electric auto verbruikt ongeveer 1 kWh op de 5 km. Met een gemiddeld aantal km’s per jaar komt dit uit op: 25.000 km / 5 km = 5.000 kWh. Een BMW i3 valt bijvoorbeeld in deze categorie.

Een kleinere middenklasser all-electric auto verbruikt ongeveer 1 kWh op de 6 km.
Met een gemiddeld aantal km’s per jaar komt dit uit op: 25.000 km / 6 km = 4.165 kWh.
Een Nissan Leaf valt bijvoorbeeld in deze categorie.

Opgelet: De plug-in hybrid auto’s hebben een bereik van rond de 50 km en er kan een soortgelijke berekening uitgevoerd worden ervan uitgaande dat de auto 150 dagen per jaar volledig opgeladen wordt.
Voor een snelle grote plug-in hybrid auto:
7.500 km / 4 km = 1.875 kWh
Voor een hogere middenklasser plug-in hybrid auto: 7.500 km / 5 km = 1.500 kWh.
Voor een kleinere middenklasser plug-in hybrid auto:
7.500 km / 6 km = 1.250 kWh.

Service & contact

Wens je meer informatie over de diverse opslagsystemen? Vul dan onderstaand contactformulier in en kom direct in contact met onze adviseurs voor zonne-energie opslag.

Translate »